poniedziałek, 22 grudnia 2014

BABECZKI MAKOWE Z KREMEM ORZECHOWYM



Dzisiaj zaproponuję Ci ciasto na Wigilię, choć smakuje wyśmienicie o każdej porze roku i przy każdej okazji. Ciasto to przygotujemy na bazie ciasta kruchego i masy makowej. 
Dodamy też pyszny krem orzechowy i dżem, konfitury lub marmoladę o smaku dowolnym, ale takim, który lubisz. Nie będę się już nadmiernie rozpisywać, bo szkoda czasu. Święta tuż, tuż, a roboty ogrom. Dodam tylko, że z tej porcji wyjdzie 28 babeczek, ale ja zrobiłam 14 babeczek i jedną dużą tartę, żeby na stole trochę urozmaicić.






BABECZKI  MAKOWE  Z  KREMEM  ORZECHOWYM

kruche ciasto
Składniki:
  • 3 duże lub 4 małe żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany
  • 25 dag masła rozpuszczonego
  • szczypta soli
  • proszek do pieczenia (4 łyżeczki)
  • zapach waniliowy
  • 1/2 kg mąki tortowej
  • masa makowa 
  • dżem, konfitura, marmolada z dowolnych owoców, ale dobrze byłoby, żeby była kwaskowata
przygotowanie
  • żółtka utrzyj z cukrem na puszysta i kremową masę, dodaj śmietanę, dokładnie mieszaj dodając sól, proszek do pieczenia i zapach waniliowy
  • masło rozpuść i schłodzone dodaj do utartych żółtek na przemian z mąką
  • kiedy wszystkie składniki połączą się, podziel ciasto na dwie części
  • foremki do babeczek wysmaruj roztopionym masłem. Możesz je posypać wiórkami kokosowymi
  • drugą częścią ciasta wyłóż "tartownicę" lub tortownicę. Oczywiście możesz zrobić same babeczki
  • do wyłożonych foremek ciastem włóż masę makową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 25 - 30 minut.
krem orzechowy
Składniki:
  • 25 dag orzechów włoskich
  • 250 ml mleka
  • 25 dag masła
  • "250 ml" cukru pudru
przygotowanie
  1. orzechy przebierz i oczyść z kawałków łupin, a następnie zmiel je albo w mikserze, albo w malakserze, albo przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa
  2. zmielone orzechy zalej dokładnie gorącym mlekiem i odstaw do wystygnięcia
  3. masło o temperaturze pokojowej "rozpusz" mikserem dodając cukier puder. Kiedy masa będzie już jednolita, gładka i puszysta po łyżce, cały czas mieszając dodawaj ostudzone orzechy
  4. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i napełnij nim upieczone babeczki z makiem
 polewa czekoladowa
Składniki:
 przygotowanie
  1. czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodając skórkę pomarańczową   pokrojoną w kostkę i trochę syropu z tej skórki. Dokładnie wymieszaj i przestudź
WYKOŃCZENIE
Do babeczek z makiem i kremem włóż dżem i polej polewą czekoladową. Udekoruj orzechami włoskimi


Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję tę potrawę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i 


S m a c z n e g o :)