Dzisiaj zaproponuję Ci ciasto na Wigilię, choć smakuje wyśmienicie o każdej porze roku i przy każdej okazji. Ciasto to przygotujemy na bazie ciasta kruchego i masy makowej.
Dodamy też pyszny krem orzechowy i dżem, konfitury lub marmoladę o smaku dowolnym, ale takim, który lubisz. Nie będę się już nadmiernie rozpisywać, bo szkoda czasu. Święta tuż, tuż, a roboty ogrom. Dodam tylko, że z tej porcji wyjdzie 28 babeczek, ale ja zrobiłam 14 babeczek i jedną dużą tartę, żeby na stole trochę urozmaicić.
BABECZKI MAKOWE Z KREMEM ORZECHOWYM
kruche ciasto
Składniki:
- 3 duże lub 4 małe żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki gęstej śmietany
- 25 dag masła rozpuszczonego
- szczypta soli
- proszek do pieczenia (4 łyżeczki)
- zapach waniliowy
- 1/2 kg mąki tortowej
- masa makowa
- dżem, konfitura, marmolada z dowolnych owoców, ale dobrze byłoby, żeby była kwaskowata
- żółtka utrzyj z cukrem na puszysta i kremową masę, dodaj śmietanę, dokładnie mieszaj dodając sól, proszek do pieczenia i zapach waniliowy
- masło rozpuść i schłodzone dodaj do utartych żółtek na przemian z mąką
- kiedy wszystkie składniki połączą się, podziel ciasto na dwie części
- foremki do babeczek wysmaruj roztopionym masłem. Możesz je posypać wiórkami kokosowymi
- drugą częścią ciasta wyłóż "tartownicę" lub tortownicę. Oczywiście możesz zrobić same babeczki
- do wyłożonych foremek ciastem włóż masę makową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 25 - 30 minut.
Składniki:
- 25 dag orzechów włoskich
- 250 ml mleka
- 25 dag masła
- "250 ml" cukru pudru
- orzechy przebierz i oczyść z kawałków łupin, a następnie zmiel je albo w mikserze, albo w malakserze, albo przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa
- zmielone orzechy zalej dokładnie gorącym mlekiem i odstaw do wystygnięcia
- masło o temperaturze pokojowej "rozpusz" mikserem dodając cukier puder. Kiedy masa będzie już jednolita, gładka i puszysta po łyżce, cały czas mieszając dodawaj ostudzone orzechy
- Krem przełóż do rękawa cukierniczego i napełnij nim upieczone babeczki z makiem
Składniki:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodając skórkę pomarańczową pokrojoną w kostkę i trochę syropu z tej skórki. Dokładnie wymieszaj i przestudź
Do babeczek z makiem i kremem włóż dżem i polej polewą czekoladową. Udekoruj orzechami włoskimi
Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję tę potrawę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i
S m
a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz