Dzisiaj zaproponuję Ci zupę - krem z selera naciowego warzywa, które mruga do nas z półek sklepowych, ale tak na prawdę nie bardzo wiemy, co z niego, tego selera zrobić. Dlatego ja postanowiłam podzielić się z Tobą wyśmienicie doskonałym przepisem na delikatny krem z udziałem właśnie selera naciowego. Zapraszam:)
ZUPA - KREM Z SELERA NACIOWEGO
Składniki:
- 1/2 litra bulionu lub rosołu
- 1 kg selera naciowego
- 1 pomidor do dekoracji
- 200 ml śmietany
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- Seler dokładnie umyj, osusz, liście usuń i odłóż do dekoracji, a łodyżki pokrój w drobną kostkę
- Do garnka wlej bulion lub rosół i wrzuć do niego pokrojony w kostkę seler, przykryj i gotuj na małym ogniu 20 minut.
- Pomidor umyj, natnij na krzyż z wierzchu, zalej wrzątkiem, usuń skórkę i gniazda nasienne i uzyskane płaty wykorzystaj do dekoracji
- Kiedy seler będzie już miękki, wyjmij 4 łyżki ugotowanego selera, a resztę zmiksuj
- Dodaj śmietanę, a jeżeli zupa wyda Ci się zbyt rzadka - dodaj mąkę ziemniaczaną.
- Teraz spróbuj i jeżeli będzie taka konieczność - dopraw do smaku solą i pieprzem
- Tak przygotowany krem rozlej do miseczek, do każdej wrzuć 1 łyżkę odłożonego, ugotowanego selera, udekoruj listkami selera i płatami pomidora
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz