czwartek, 13 listopada 2014

ZUPA KREM Z SELERA NACIOWEGO


 Dzisiaj zaproponuję Ci zupę - krem z selera naciowego warzywa, które mruga do nas z półek sklepowych, ale tak na prawdę nie bardzo wiemy, co z niego, tego selera zrobić. Dlatego ja postanowiłam podzielić się z Tobą wyśmienicie doskonałym przepisem na delikatny krem z udziałem właśnie selera naciowego. Zapraszam:)





ZUPA - KREM  Z  SELERA  NACIOWEGO

Składniki:
  • 1/2 litra bulionu lub rosołu
  • 1 kg selera naciowego
  • 1 pomidor do dekoracji
  • 200 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
przygotowanie
  1. Seler dokładnie umyj, osusz, liście usuń i odłóż do dekoracji, a łodyżki pokrój w drobną kostkę
  2. Do garnka wlej bulion lub rosół i wrzuć do niego pokrojony w kostkę seler, przykryj i gotuj na małym ogniu 20 minut.
  3. Pomidor umyj, natnij na krzyż z wierzchu, zalej wrzątkiem, usuń skórkę i gniazda nasienne i uzyskane płaty wykorzystaj do dekoracji
  4. Kiedy seler będzie już miękki, wyjmij 4 łyżki ugotowanego selera, a resztę zmiksuj
  5. Dodaj śmietanę, a jeżeli zupa wyda Ci się zbyt rzadka - dodaj mąkę ziemniaczaną.
  6. Teraz spróbuj i jeżeli będzie taka konieczność - dopraw do smaku solą i pieprzem
  7. Tak przygotowany krem rozlej do miseczek, do każdej wrzuć 1 łyżkę odłożonego, ugotowanego selera, udekoruj listkami selera i płatami pomidora
Jeżeli chcesz zobaczyć jak ja przygotowuję tę pyszną zupę - krem, zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i oczywiście tradycyjne 


S m a c z n e g o :)