piątek, 24 października 2014

KURCZAK PIECZONY Z OWOCAMI


Dzisiaj zaproponuję Ci pyszne ćwiartki kurze pieczone obtoczone ziołami z owocami z nadzieją, że zasmakujesz w tym pysznym daniu. Zapraszam:)



ĆWIARTKI KURZE PIECZONE Z OWOCAMI
Składniki:
  • 4 ćwiartki kurze, ale można w ten sam sposób zrobić całego kurczaka lub inne jego części
  • czosnek - ilość wg uznania
  • łyżka soli
  • zioła prowansalskie lub inne
  • kilka płatków masła
  • 2 pomarańcze
  • 2 duże winne i kwaskowate jabłka
 przygotowanie
  1. Mięso dokładnie umyj i osusz
  2. Do miseczki włóż przeciśnięty przez praskę czosnek i posyp go solą. Łyżeczką dokładnie wymieszaj oba składniki tak, żeby czosnek puścił sok i dokładnie wysmaruj tym mięso
  3. Całość posyp ziołami prowansalskimi lub innymi ziołami, jakie lubisz, wyłóż na to kilka płatków masła. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na całą noc pamiętając, że im dłużej mięso będzie się peklować, tym potrawa będzie bardziej aromatyczna (oczywiście z tym czasem peklowania nie można przesadzić. Myślę, że noc w zupełności wystarczy)
  4. Na następny dzień wyjmij naczynie z mięsem z lodówki i piecz w piekarniku nagrzanymi do temperatury 180 stopni na około 1,5 godziny pod przykryciem
  5. Po 1,5 godziny wyjmij naczynie z mięsem i obłóż je owocami - pomarańcze obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki, a jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i połówki dodaj do całości. Piecz z tymi owocami około 15 minut
 Jeżeli chcesz zobaczyć jak ja przygotowuję tę boską potrawę, zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i...


S m a c z n e g o :)