niedziela, 2 listopada 2014

PESTO



Dzisiaj postanowiłam zrobić PESTO. Pyszną pastę, sos, które to pesto będziemy wykorzystywać do tworzenia różnych pyszności. Świetnie nadaje się jako dodatek do makaronu, mięs, ciasta drożdżowego. Pole do popisu jest ogromne, żeby wykorzystać to zielone cudo. Zapraszam:)


PESTO
Składniki:
  • pęczek świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1, 2 łyżki soku z cytryny
  • garść orzeszków piniowych lub nerkowca
  • sól  pieprz
przygotowanie
  1. Bazylię dokładnie umyj i osusz. Listki wrzuć do miksera 
  2. Czosnek obierz, wyciśnij sok z cytryny i dodaj z oliwą do bazylii.
  3. Wyciśnięty sok z cytryny oraz orzeszki również dodaj i to wszystko dokładnie zmiksuj.
  4. Dopraw solą i pieprzem.
UWAGA ! 
  1. Ilość czosnku i soku z cytryny jest kwestią smaku i Twoich kubków smakowych.
  2. Orzeszki dadzą lepszy smak, jeżeli wcześniej uprażymy je na suchej patelni.
Jeżeli chcesz zobaczyć jak ja przygotowuję  materiału video życząc miłego odbioru i oczywiście 

S m a c z n e g o :)