niedziela, 2 listopada 2014

ROLADA INDYCZA W PESTO





I przyszła pora na wykorzystanie pysznego pesto. Dzisiaj wysmarujemy nim roladę z piersi indyczej od środka, co spowoduje, że będzie ona pyszna, aromatyczna i wilgotna. Serdecznie zapraszam:)

ROLADA  Z  PIERSI  INDYCZEJ  Z  PESTO
I SUSZONYMI ŚLIWKAMI I POMIDORAMI

Składniki:
  • pierś indycza
  • pesto
  • kilka śliwek suszonych
  • kilka pomidorów suszonych
  • 3 plastry boczku wędzonego
  • sól i pieprz
  • mus jabłkowy
 przygotowanie
  1.  Mięso dokładnie umyj i osusz
  2. Płat mięsa przekrój wzdłuż na pół od polędwiczki, nie przecinając na końcu. Polędwiczki nie naruszaj. Uzyskany płat rozbij delikatnie młotkiem tak, aby powiększyć jego powierzchnię.
  3. Mięso dokładnie posól i popieprz i wysmaruj dokładnie pesto 
  4. Ostrym, cienkim i długim nożem, najlepiej takim do filetowania, zrób w polędwiczce "tunele" i wypełnij je śliwkami suszonymi i pomidorami.
  5. Na wysmarowanym pesto płacie ułóż kilka śliwek i pomidorów, zwiń roladę i otul plastrami boczku. Boczek możesz przypiąć wykałaczkami.
  6. Całą roladę włóż do rękawa piekarniczego o wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  7. Wyjmij roladę z lodówki, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 40 - 50 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, usuń woreczek piekarniczy, posmaruj z wierzchu sosem i wstaw ponownie do piekarnika na 20 - 30 minut.
  8. Rolada wyśmienicie smakuje z 
    musem jabłkowym





Jeżeli chcesz zobaczyć jak ja przygotowuję tę pyszną roladę - zapraszam do obejrzenia materiału video życzą miłego odbioru i...


S m a c z n e g o :)