I przyszła pora na wykorzystanie pysznego pesto. Dzisiaj wysmarujemy nim roladę z piersi indyczej od środka, co spowoduje, że będzie ona pyszna, aromatyczna i wilgotna. Serdecznie zapraszam:)
ROLADA Z PIERSI INDYCZEJ Z PESTO
I SUSZONYMI ŚLIWKAMI I POMIDORAMI
Składniki:
- pierś indycza
- pesto
- kilka śliwek suszonych
- kilka pomidorów suszonych
- 3 plastry boczku wędzonego
- sól i pieprz
- mus jabłkowy
- Mięso dokładnie umyj i osusz
- Płat mięsa przekrój wzdłuż na pół od polędwiczki, nie przecinając na końcu. Polędwiczki nie naruszaj. Uzyskany płat rozbij delikatnie młotkiem tak, aby powiększyć jego powierzchnię.
- Mięso dokładnie posól i popieprz i wysmaruj dokładnie pesto
- Ostrym, cienkim i długim nożem, najlepiej takim do filetowania, zrób w polędwiczce "tunele" i wypełnij je śliwkami suszonymi i pomidorami.
- Na wysmarowanym pesto płacie ułóż kilka śliwek i pomidorów, zwiń roladę i otul plastrami boczku. Boczek możesz przypiąć wykałaczkami.
- Całą roladę włóż do rękawa piekarniczego o wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Wyjmij roladę z lodówki, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 40 - 50 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, usuń woreczek piekarniczy, posmaruj z wierzchu sosem i wstaw ponownie do piekarnika na 20 - 30 minut.
- Rolada wyśmienicie smakuje z musem jabłkowym
Jeżeli chcesz zobaczyć jak ja przygotowuję tę pyszną roladę - zapraszam do obejrzenia materiału video życzą miłego odbioru i...
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz