piątek, 7 listopada 2014

AIWAR


 Dzisiaj podzielę się z Tobą przepisem na pastę paprykową, którą zajadałam się będąc w Chorwacji. "Tam-Bylcy" raczą się tą pastą i okraszają nią wszystko, co tylko mają na talerzu, jaja, wędliny, mięso, sery, parówki, kiełbaski, ryby, owoce morza, na zimno, na ciepło...jak tylko i do czego tylko się da. Dlatego grzechem ciężkim byłoby nie pokazać Ci, jak to się robi i czym to się je. Zapraszam:)


AIWAR - pasta paprykowa z bakłażanem 

Składniki:
  • 5 czerwonych papryk (ja dałam 4 czerwone i 1 zieloną)
  • 2 bakłażany
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu białego winnego
  • 3 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego
  • sól, cukier do smaku
  • opcjonalnie można dodać ostrej papryczki chilli
 przygotowanie
  1. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne
  2. Bakłażany umyj, osusz, i pokrój wzdłuż na ćwiartki
  3. Tak przygotowane jarzyny ułóż na blasze wyłożonej papierem pergaminem, dodaj czosnek w łupinkach i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na pół godziny
  4. Upieczone i gorące jarzyny przełóż do miski i szczelnie przykryj folią spożywczą, żeby się zaparzyły
  5. Po 15 minutach wyjmij warzywa z miski i obierz ze skórki
  6. Obrane jarzyny przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa, bądź zmiksuj blenderem lub w malakserze (ja preferuję maszynkę do mielenia mięsa)
  7. Na dobrze rozgrzaną patelnie wlej oliwę z oliwek taj, żeby dno naczynia było nią, tą oliwą, przykryte
  8. Na gorący tłuszcz wyłóż mielone jarzyny i podsmaż na wolnym ogniu
  9. Podsmażając i mieszając dodaj ocet winny, ketchup / przecier pomidorowy, sól i szczyptę cukru
  10. Całość podsmażaj tak długo, żeby uzyskać żądaną konsystencję
  11. Przełóż do miseczki lub, jeżeli chcesz zachować smak lata w słoikach - zapasteryzuj
  12. Zjadaj ze smakiem w dowolnych ww. konfiguracjach.
 Jak chcesz zobaczyć, jak ja przygotowuję tę pyszną pastę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i...

S m a c z n e g o :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz