Dzisiaj podzielę się z Tobą przepisem na pastę paprykową, którą zajadałam się będąc w Chorwacji. "Tam-Bylcy" raczą się tą pastą i okraszają nią wszystko, co tylko mają na talerzu, jaja, wędliny, mięso, sery, parówki, kiełbaski, ryby, owoce morza, na zimno, na ciepło...jak tylko i do czego tylko się da. Dlatego grzechem ciężkim byłoby nie pokazać Ci, jak to się robi i czym to się je. Zapraszam:)
AIWAR - pasta paprykowa z bakłażanem
Składniki:
- 5 czerwonych papryk (ja dałam 4 czerwone i 1 zieloną)
- 2 bakłażany
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki octu białego winnego
- 3 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego
- sól, cukier do smaku
- opcjonalnie można dodać ostrej papryczki chilli
- Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne
- Bakłażany umyj, osusz, i pokrój wzdłuż na ćwiartki
- Tak przygotowane jarzyny ułóż na blasze wyłożonej papierem pergaminem, dodaj czosnek w łupinkach i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na pół godziny
- Upieczone i gorące jarzyny przełóż do miski i szczelnie przykryj folią spożywczą, żeby się zaparzyły
- Po 15 minutach wyjmij warzywa z miski i obierz ze skórki
- Obrane jarzyny przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa, bądź zmiksuj blenderem lub w malakserze (ja preferuję maszynkę do mielenia mięsa)
- Na dobrze rozgrzaną patelnie wlej oliwę z oliwek taj, żeby dno naczynia było nią, tą oliwą, przykryte
- Na gorący tłuszcz wyłóż mielone jarzyny i podsmaż na wolnym ogniu
- Podsmażając i mieszając dodaj ocet winny, ketchup / przecier pomidorowy, sól i szczyptę cukru
- Całość podsmażaj tak długo, żeby uzyskać żądaną konsystencję
- Przełóż do miseczki lub, jeżeli chcesz zachować smak lata w słoikach - zapasteryzuj
- Zjadaj ze smakiem w dowolnych ww. konfiguracjach.
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz