Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju faszerowane zawijasy i to zapiekane. Moja propozycja na dziś jest nie tylko smakowita, ale również bardzo prosta w przygotowaniu i tania. Wszystkie produkty potrzebne do upichcenia tej pyszności można bez problemu dostać w każdym sklepie spożywczym. Dlatego nie będę nic więcej pisać, tylko zaproszę Cię do wspólnego przygotowania tej "zapiekanki" :)
ZAPIEKANE PIERSI KURZE FASZEROWANE PIECZARKAMI
Składniki:
- 3 pojedyncze piersi kurze
- sól i pieprz
- 10 dag masła
- 50 dag pieczarek
- ser żółty w plastrach lub starty na tarce o dużych oczkach - ilość wg uznania
- Piersi kurze dokładnie umyj i osusz, po czym przekrój wzdłuż na pół uzyskując dwa kotlety. Każdy z tych kotletów rozbij młotkiem tak, żeby powstał duży płat mięsa. Z obu stron posól i popieprz i odstaw, żeby mięso pochłonęło dobrze przyprawy.
- Na dobrze rozgrzaną patelnię włóż masło, roztop je
- Pieczarki umyj, obierz i pokrój w dowolne kawałki i wrzuć na rozgrzane masło pamiętając, że masło cudnie uwalnia aromat wszystkich grzybów. Używając oleju, to już nie będzie ten sam aromat
- W trakcie podsmażania pieczarek powstanie dosyć sporo sosu. Podsmażone pieczarki odsącz, a sosu nie wylewaj
- Na każdy płat mięsa wyłóż pieczarki i zepnij w dowolny sposób "roladki" wykałaczkami
- Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej część tego sosu i podsmaż na nim uformowane roladki z piersi
- Do naczynia żaroodpornego wlej pozostały sos, ułóż na nim podsmażone roladki, polej sosem i ułóż pieczarki, jeżeli jakieś pozostały. Wszystko przykryj serem żółtym i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 15 minut
S m a c z n e g o:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz