poniedziałek, 20 stycznia 2014

ZUPA - KREM Z BROKUŁÓW


Zupy - kremy to wspaniała propozycja na zimne dni, bo treściwe
i genialna propozycja na proszone obiady, bo eleganckie i ładnie wyglądające, czyli WASH & GO dwa w jednym.
Jest też wspaniałym sposobem na "przemycenie" naszym Milusińskim Tadkom - Niejadkom zmiksowanego mięsa do jadłospisu.
Dlatego zachęcam do gotowania zup kremów, bo one nie zabierają więcej czasu niż ugotowanie "zwykłej" zupy, a zupełnie inaczej prezentują się.
A jak jeszcze do takiego kremu dodasz



Niebo w gębie lub gęba w niebie, Zapraszam!







ZUPA - KREM Z BROKUŁÓW
Składniki:
  • ok. 1 litra bulionu lub rosołu z poprzedniego dnia
  • 2 główki brokuła
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnia cebula
  • ewentualnie 2 - 3 ziemniaki 
  • sól i pieprz
  • śmietana
przygotowanie

1. W garnku ugotuj bulion lub rosół
2. Brokuł umyj i podziel na niewielkie różyczki, im mniejsze, tym krócej będą się gotować.
    Dodaj do gotującego się bulionu, tak żeby brokuły były przykryte.
    Jeżeli trzeba, dolej wody
3. Na patelni stop masło, a na nim zeszklij cebulę
4. Miękkie brokuły zmiksuj
5. Do zmiksowanych brokułów dodaj zeszkloną cebulę i wymieszaj
6. Jeżeli zupa - krem wyda Ci zbyt rzadka, dodaj 2 - 3 średnie ziemniaki i ugotuj je w zupie.
    Ziemniaki zagęszczą krem, ale nie zmienią ani smaku, ani koloru zupy.
    Ponownie zmiksuj. Dodaj śmietanę i podawaj na stół.







Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję tę zupę-krem z brokułów - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i 

S m a c z n e g o!