Zupy - kremy to wspaniała propozycja na zimne dni, bo treściwe
i genialna propozycja na proszone obiady, bo eleganckie i ładnie wyglądające, czyli WASH & GO dwa w jednym.
Jest też wspaniałym sposobem na "przemycenie" naszym Milusińskim Tadkom - Niejadkom zmiksowanego mięsa do jadłospisu.
Dlatego zachęcam do gotowania zup kremów, bo one nie zabierają więcej czasu niż ugotowanie "zwykłej" zupy, a zupełnie inaczej prezentują się.
A jak jeszcze do takiego kremu dodasz
Niebo w gębie lub gęba w niebie, Zapraszam!
ZUPA - KREM Z BROKUŁÓW
Składniki:
- ok. 1 litra bulionu lub rosołu z poprzedniego dnia
- 2 główki brokuła
- 1 łyżka masła
- 1 średnia cebula
- ewentualnie 2 - 3 ziemniaki
- sól i pieprz
- śmietana
1. W garnku ugotuj bulion lub rosół
2. Brokuł umyj i podziel na niewielkie różyczki, im mniejsze, tym krócej będą się gotować.
Dodaj do gotującego się bulionu, tak żeby brokuły były przykryte.
Jeżeli trzeba, dolej wody
3. Na patelni stop masło, a na nim zeszklij cebulę
4. Miękkie brokuły zmiksuj
5. Do zmiksowanych brokułów dodaj zeszkloną cebulę i wymieszaj
6. Jeżeli zupa - krem wyda Ci zbyt rzadka, dodaj 2 - 3 średnie ziemniaki i ugotuj je w zupie.
Ziemniaki zagęszczą krem, ale nie zmienią ani smaku, ani koloru zupy.
Ponownie zmiksuj. Dodaj śmietanę i podawaj na stół.
Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję tę zupę-krem z brokułów - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i
S m
a c z n e g o!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz