niedziela, 19 stycznia 2014

GROSZEK PTYSIOWY


Groszek ptysiowy jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju zup w postaci kremów, czyli kremowych zup, zup-kremów, nazewnictwo dowolne.
Ponieważ kremy są moją ulubioną formą zupową, to nie mogło obejść się bez tego pysznego dodatku.
Dlatego zapraszam serdecznie informując jednocześnie, że dobrze wysuszony groszek można przechowywać w szczelnym i suchym naczyniu około 1 miesiąca, co jest bardzo wygodne dla zapracowanych:)))






GROSZEK PTYSIOWY
Składniki:

  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka masła ok. 5 dag
  • 8 łyżek mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli

przygotowanie

1. W garnku zagotuj wodę i dodaj do niej masło.
2. Kiedy masło się rozpuści dodaj mąkę, zdejmij z ognia i drewnianą łyżką energicznie połącz wszystkie składniki.
Wstaw ponownie na "fajerkę" i mieszaj tak długo, aż ciasto zrobi się szklisto-przeźroczyste. 
3. Zdejmij garnek z ognia i dodaj jajko cały czas mieszając. Uważaj, żeby to jajko się nie ścięło.
Dodaj również sól.
4. Blachę wysmaruj masłem. Ciasto przełóż do szprycy do dekorowania tortów kremem, formując małe gwiazdeczki układaj na blasze.
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 
    200 - 220 stopni około 15 minut.
    Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw
    do wystygnięcia, żeby ciasto nie opadło.







Podawaj z zupami - kremami Playlista zupy

UWAGA ! Jeżeli nie masz szprycy do kremów, możesz zastosować:

1. woreczek foliowy - wytnij w jego rogu niewielką dziurkę, napełnij ciastem i masz szprycę gotową! A groszek, z pewnością będzie wyjątkowy, bo Twój.
2. możesz również wykorzystać papier pergaminowy - zwiń go w tubę, uprzednio posmaruj masłem delikatnie tę stronę, która będzie w środku.




Jak chcesz zobaczyć jak ja przygotowuję to pyszne danie, zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i tradycyjnie...

S m a c z n e g o :)