I przyszła pora, żebym podzieliła się najszybszym na świecie deserem. Te ciasteczka, potocznie nazywane u mnie w domu "francami" często goszczą na naszych talerzykach. I tak sobie pomyślałam, że sokoro moi Domownicy są w nich "zakochani", to chętnie pokażę Ci jak szybko się je robi. Zapraszam!
JABŁKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Składniki:
- ciasto francuskie
- kilka jabłek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kieliszek soku z cytryny / cytrynówki / rumu / lub innego alkoholu
przygotowanie
1. Ciasto francuskie rozwałkuj na blacie posypanym mąką na prostokąt o grubości około 3 - 5 mm
i podziel na kwadraty nożem lub radełkiem
2. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne
3. Podziel na cząstki dopasowane do wielkości kwadratów tak,
żeby swobodnie można było je zawinąć w ciasto.
4. Każdy róg kwadratu nałóż na siebie tworząc kopertę
5. Uformowane "france" ułóż na blasze wyłożonej papierem pergaminem i piecz w piekarniku nagrzanym
do temperatury 220 stopni na 15 minut. Po 10 minutach pieczenia uchyl piekarni
i trzymaj jeszcze w piekarniku przez 5 minut. Piekarnika nie wyłączaj
6. Do szklanki wsyp cukier puder i dodaj do niego sok z cytryny lub ulubiony alkohol.
Dokładnie wymieszaj tak, aby powstała jednolita, gładka i gęsta masa
7. Ostudzone ciasteczka polej lukrem i...
Tak wygląda efekt końcowy moich "francowatych" ciasteczek.
Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję tę potrawę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i
S m
a c z n e g o !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz