piątek, 6 marca 2015

Jabłka w cieście francuskim


 
I przyszła pora, żebym podzieliła się najszybszym na świecie deserem. Te ciasteczka, potocznie nazywane u mnie w domu "francami" często goszczą na naszych talerzykach. I tak sobie pomyślałam, że sokoro moi Domownicy są w nich "zakochani", to chętnie pokażę Ci jak szybko się  je robi. Zapraszam!





JABŁKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Składniki:
  • ciasto francuskie
  • kilka jabłek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kieliszek soku z cytryny / cytrynówki / rumu / lub innego alkoholu







 przygotowanie

1. Ciasto francuskie rozwałkuj na blacie posypanym mąką na prostokąt o grubości około 3 - 5 mm
    i podziel na kwadraty nożem lub radełkiem
2. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne
3. Podziel na cząstki dopasowane do wielkości kwadratów tak,
    żeby swobodnie można było je zawinąć w ciasto.
4. Każdy róg kwadratu nałóż na siebie tworząc kopertę
5. Uformowane "france" ułóż na blasze wyłożonej papierem pergaminem i piecz w piekarniku nagrzanym
    do temperatury 220 stopni na 15 minut. Po 10 minutach pieczenia uchyl piekarni
    i trzymaj jeszcze w piekarniku przez 5 minut. Piekarnika nie wyłączaj
6. Do szklanki wsyp cukier puder i dodaj do niego sok z cytryny lub ulubiony alkohol.
    Dokładnie wymieszaj tak, aby powstała jednolita, gładka i gęsta masa
7. Ostudzone ciasteczka polej lukrem i...








Tak wygląda efekt końcowy moich "francowatych" ciasteczek.






Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję tę potrawę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i 


S m a c z n e g o !