wtorek, 18 listopada 2014

PRZEGLĄD LODÓWKI # 1 by Magdalekowe Frykasy

 Dzisiaj otwieram nową serię dań, mianowicie cas by zająć się resztkami jedzeniowymi, które zalegają w lodówce i większość z nas ma dylemat, co zrobić, żeby nie wyrzucić i stworzyć coś pysznego, co nadawałoby się do spożycia z wielkim apetytem. Czasy ciężkie, każdy boryka się z drożyzną i dlatego postanowiłam pomóc sobie i Tobie, czyli nam wymyślając pyszne, mam nadzieje, że pyszne "bajaderki", czyli dania pt "COŚ Z NICZEGO". Zapraszam z nadzieją, że ta seria przypadnie Ci do żołądka:)
Dzisiaj wykorzystamy mięso pieczone, którym nie najemy się zbytnio samym w sobie, bo zostało go mało, a szkoda wyrzucić. Zaglądnę do spiżarni i upichcimy coś pysznego:)

















PRZEGLĄD  LODÓWKI  # 1
Składniki:
  • resztki mięsa pieczonego z sosem
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosdnku
  • 50 dag pieczarek
  • 2 pomidory świeże lub pomidory w puszcze
  • papryka o dowolnym kolorze
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku konserwowego lub mrożonego
  • zioła, jakie lubisz, ale takie, które będą współgrać z przyprawami użytymi do pieczenia mięsa
  • 1 opakowanie soczewicy czerwonej
przygotowanie
  1.  Na patelnię wlej resztki sosu lub z jego braku oliwę z oliwek lub olej.
  2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Wrzuć na rozgrzany sos / olej. Podsmaż
  3. Pieczarki umyj, obierz i drobno pokrój, dodaj do podsmażonej cebuli z czosnkiem
  4. Dodaj również umyte i pokrojone pomidory oraz umytą, pozbawioną gniazda nasiennego paprykę, pokrojoną w kostkę.
  5. Jeżeli wyda Ci się, że to co jest na patelni jest zbyt suche, a może tak się zdarzyć, jeżeli użyjesz świeżych pomidorów, dodaj trochę ketchupu.
  6. Następnie dodaj osączone kukurydzę i groszek
  7. Teraz przyszła pora na doprawienie naszej "bajaderki". Mianowicie można użyć tu ulubionych ziół i przypraw pamiętając, żeby nie kolidowały one smakiem z ziołami, które użyte były do mięsa pieczonego. Pozwól, na małym ogniu "przegryźć" się tym wszystkim smakom, a w tym czasie ugotuj soczewicę.
  8.  Przesyp soczewicę na sitko i bardzo dokładnie ją opłucz w zimnej wodzie tak, żeby woda po płukaniu była czysta. Przełóż soczewicę do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj usuwając "szum", białą pianę, która pojawi się na powierzchni wody podczas gotowania. Kiedy woda zagotuje się, w zależności od tego, jaką soczewicę lubisz - bardzo miękką, miękką, czy al dente - opłucz zimną wodą i przecedź. 
  9. Ugotowaną soczewicę przełóż na talerz, na niej ułóż pyszny, aromatyczny i kolorowy sos z resztek, posyp zieloną natką pietruszki umytą, osuszoną i posiekaną.
Jeżeli chcesz zobaczyć jak ja przygotowuję to danie z resztek, zapraszam do obejrzenia materiału video życząc przyjemnego odbioru i ...

S m a c z n e g o :)