poniedziałek, 17 listopada 2014

TARTA JABŁKOWA Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI


Myślę, iż zbędne będzie zbyt długie rozpisywanie się nad tym pysznym "COSIEM". Sam tytuł jest już smakowity TARTA JABŁKOWA Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI z dodatkiem pysznego kremu budyniowego. Zapraszam:)






TARTA  JABŁKOWA  Z  PRAŻONYMI  MIGDAŁAMI

ciasto
  • 15 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag cukru
  • 1 żółtko
  • 10 dag schłodzonego ciasta
  • szczypta soli
przygotowanie ciasta
  1. Na stolnicę wysyp przesiana mąkę, dodaj proszek do pieczenia i cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj 
  2. Zrób po środku dziurkę i włóż do niej żółtko, wymieszaj nożem i dodaj schłodzone masło. Wszystkie składniki krój nożem tak długo, aż zaczną się ze sobą łączyć, dodaj szczyptę soli.
  3. Kiedy składniki zaczną się ze sobą łączyć zagniataj ciasto rękami, nie przetrzymując w nich ciasta, żeby zbytnio nie ogrzać ciasta.
  4. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na stolnicy posypanej niewielką ilością mąki i wyłóż ciastem tortownicę formując brzeg o wysokości ok. 2 cm. Podźgaj placek widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 10 minut
 nadzienie tarty
  • 5 jabłek 
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 dag płatków migdałów 
  • dżem kwaskowy - porzeczkowy, truskawkowy, żurawinowy, borówkowy (smak wg uznania)
  • budyń waniliowy
  • 1,5 szklanki mleka
przygotowanie 
  1. Jabłka umyj, osusz, przekrój na pół, obierz ze skórki, usuń gniazda  nasienne. Każdą z połówek delikatnie ponacinaj w poprzek nożem, pozostawiając delikatne "rowki".
  2. Tak przygotowane jabłka ułóż w naczyniu rowkami do góry i skrop sokiem z cytryny 
  3. Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzuć migdały i upraż je z obu stron na złocisty kolor
  4. Ugotuj budyń wg przepisu na opakowanie zmniejszając ilość mleka z 2 szklanek na 1,5 szklanki.
Na ostudzoną tartę wyłóż dżem o dowolnym smaku, na niego połóż ugotowany budyń, na nim ułóż jabłka, rowkami do góry. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 35 minut.
Schłodzone ciasto wyłóż na talerz, całość polej kolejnym dżemem / konfiturami przepuszczonymi prze sitko, żeby były bardziej "lejące".
Tak przygotowaną tartę posyp uprażonymi migdałami i...

S m a c z n e g o :)