wtorek, 8 października 2013

TORT CZEKOLADOWO-ŚMIETANKOWO-RUMOWY

Uwielbiamy torty, a te czekoladowe w szczególności,
a jeszcze te zakrapiane kawałkiem czegoś wesołego ? - bajka !
Dzisiaj przychodzę do Ciebie w wyśmienitym tortem.
Tort jest lekki, puszysty, maślisty, wilgotny...po prostu WSPANIAŁY !!!
Oczywiście można również zrobić taki tort w wersji dla dzieci, czyli alkohol zamienić sokiem lub kompotem z wiśni i herbaty.




TORT CZEKOLADOWO - ŚMIETANKOWO - RUMOWY

Składniki:)
  • 15 dag mąki tortowej
  • 1/2 proszku do pieczenia (4 łyżeczki)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 budyń czekoladowy
  • 8 jaj
  • 1/2 fiolki aromatu migdałowego - 1 łyżeczka
  •  1 łyżka cukru pudru
  •  1 cukier waniliowy 
  •  15 dag cukru
  •  3 łyżeczki żelatyny
  • 125 ml gorącej, nie wrzącej wody
  • 1 litr śmietany kremówki 36%
  • 1 gorzka czekolada - zetrzeć na tarce do dekoracji
 Poncz
  • 1 część mocnej gorzkiej herbaty
  • 1 część rumu
lub kompot z wiśni - wersja dla abstynentów.

Sposób przygotowania tej pychoty znajduje się na pokazie video. Miłgo odbioru i smacznego:)))