Szarlotka, czy jest ktoś, na tym łez padole, kto nie lubi tego wspaniałego ciasta? Pojawia się ono na naszych stołach pod różnymi nazwami.
Szarlotka, jabłecznik, tarta, jabłka w cieście, ciasto z jabłkami...itd..itp:)
Tę szarlotkę nauczyła mnie robić moja Teściowa i jest niezawodny przepis. Zawsze wychodzi, zawsze smakuje. Podawana jest przeze mnie z bitą śmietaną albo na ciepło z lodami waniliowymi. Polana czekoladą smakuje równie wyśmienicie. Mam nadzieję, że ten przepis Ci przypadnie do gustu i często to ciasto będzie gościło u Ciebie w domu.
SZARLOTKA
Składniki:
- 3 duże lub 4 małe żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki gęstej śmietany
- 25 dag masła rozpuszczonego
- szczypta soli
- proszek do pieczenia (4 łyżeczki)
- zapach waniliowy
- 1/2 kg mąki tortowej
- dużo, dużo jabłek (około 1,5 do 2 kg)
- żółtka utrzyj z cukrem na puszysta i kremową masę, dodaj śmietanę, dokładnie mieszaj dodając sól, proszek do pieczenia i zapach waniliowy
- masło rozpuść i schłodzone dodaj do utartych żółtek na przemian z mąką
- kiedy wszystkie składniki połączą się, podziel ciasto na dwie części
- przygotuj dwa arkusze papieru pergaminu o wielkości dna blachy, w której będziesz piec szarlotkę i na każdym z tych arkuszy rozprowadź ciasto o jednolitej grubości
- jeden papier połóż na dnie blachy (ciastem do góry), na ciasto połóż obrane ze skóry i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrojone w plastry, posyp jabłka cukrem i cynamonem, jeśli lubisz
- jabłka przykryj drugim arkuszem papieru, tym razem papierem do góry. Usuń papier i wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na około 75 minut, tak, żeby ciasto uzyskało złoty kolor.
Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję tę potrawę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i
S m
a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz