poniedziałek, 29 lipca 2013

SAŁATKA Z KALAREPKI

 Jak się okazało wszyscy bardzo lubimy różne, przeróżniste sałatki, surówki, jarzyny ! I dobrze, bo to skarbnica witamin i sił witalnych jest:)
Lubimy pożerać te pyszności same, jako przystawka, dodatek, podwieczorek, przekąskę i między posiłkami
o każdej porze roku, choć latem wybór mamy olbrzymi i możemy szaleć i tworzyć własne "smaki". I piękne jest to, że gospodyni przekazuje przepis gospodyni, ta przekazuje kolejnej gospodyni własną wersję i tak dalej, i tak dalej. Efekt końcowy? Wspaniały, choć różniący się od pierwotnego znacznie. No ale o to właśnie chodzi w kuchni, mieszać, przyprawiać, dodawać, odejmować, przekazywać i pożerać z wielkim smakiem....
Dzisiaj zapraszam w podróż kalarepkową:)





SURÓWKA Z KALAREPKI
Składniki:
  • 1 duża kalarepka
  • 1 duże winne, czerwone jabłko
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
Kalarepkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól i odstaw na pół godziny.
Jabłko zetrzyj na tarce również o dużych oczkach i połąćz z odsączona kalarepką. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj sok z cytryny, oilwe z oliwek i cukier. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj,
przykryj i wstaw na około pół godziny do lodówki.
Można zjeść sama ale polecam na grillowe spotkania.
Smacznego:)))