sobota, 13 lipca 2013

KNEDLE Z TRUSKAWKAMI









Sezon truskawkowy w pełni, więc trzeba te pyszne owoce wykorzystać do cna i przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa. Knedle z truskawkami to pyszne obiadowe danie, które ma swoich zwolenników
w każdym rejonie naszego pięknego kraju.
Można je podawać ze śmietaną, ze śmietaną i cukrem, z masłem, z masłem i cukrem…ale pyszne są również polane masłem z bułką tartą. Dowolność dowolna uzależniona od naszych smaków i gustów kulinarnych. Zapraszam więc do zrobienia razem ze mną tych pysznych obiadowych kluch :)

KNEDLE Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
  • około 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • około 25 dag mąki pszennej
  • truskawki
Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Jeszcze ciepłe obierz ze skórki. Ostudź. Przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa lub praskę, dodaj jajko i stopniowo dodawaj mąkę. Stopniowo dlatego, bo ziemniaki mogą być mniej lub bardziej soczyste. Wszystkie składniki dobrze połącz, do uzyskania jednolitej gładkiej masy.

uwaga !
  1. wszelkiego rodzaju kluski, które się robi z gotowanych ziemniaków trzeba, to ciasto, szybko zrobić, uformować i ugotować, gdyż z upływem czasu będzie się ono robić rzadkie i trzeba będzie dodawać więcej mąki, co nie wpłynie dobrze na smak i konsystencje ciasta. Będzie można nimi, tymi kluchami wybijać okna, a i ich smak pozostawi wiele do życzenia.
  2. test. Jeżeli chcesz sprawdzić, czy ciasto jest dobre, uformuj małą „piłeczkę”, wrzuć ją do gotującej się wody i gotuj, od wypłynięcia na powierzchnię około 3 – 4 minuty. Spróbuj. Jeżeli wyszła klucha dobra – to znaczy, ze ciasto zrobiłaś / łeś wyśmienite.

Uformuj wałek o średnicy około 3-4 cm i odkrawaj krążki o grubości 1-2 cm, tak, żeby po rozpłaszczeniu powstał placek wielkości dłoni i grubości nie większej jak 1 cm. Na tenże placek połóż umytą, bez szypułki truskawkę, zaklej kluskę i połóż na blacie obsypanym mąką. Tak przygotowane knedle wrzucaj do gotującej się i osolonej wody (możesz do tej wody dodać łyżkę masła, żeby zapobiec sklejaniu się klusek podczas gotowania), pamiętając, że kluski muszą swobodnie pływać w garnku. Gotuj 3 – 4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na talerzu. Gotowe i pyszne knedle możesz polać śmietaną, rozpuszczonym masłem lub masłem połączonym
z bułką tartą.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz