Sezon truskawkowy w pełni,
więc trzeba te pyszne owoce wykorzystać do cna i przypomnieć sobie smaki z
dzieciństwa. Knedle z truskawkami to pyszne obiadowe danie, które ma swoich
zwolenników
w każdym rejonie naszego pięknego kraju.
Można je podawać ze śmietaną,
ze śmietaną i cukrem, z masłem, z masłem i cukrem…ale pyszne są również polane
masłem z bułką tartą. Dowolność dowolna uzależniona od naszych smaków i gustów
kulinarnych. Zapraszam więc do zrobienia razem ze mną tych pysznych obiadowych
kluch :)
KNEDLE Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
- około 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- około 25 dag mąki pszennej
- truskawki
Ziemniaki umyj i ugotuj w
mundurkach. Jeszcze ciepłe obierz ze skórki. Ostudź. Przepuść przez maszynkę do
mielenia mięsa lub praskę, dodaj jajko i stopniowo dodawaj mąkę. Stopniowo
dlatego, bo ziemniaki mogą być mniej lub bardziej soczyste. Wszystkie składniki
dobrze połącz, do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
uwaga !
- wszelkiego rodzaju kluski, które się robi z gotowanych ziemniaków trzeba, to ciasto, szybko zrobić, uformować i ugotować, gdyż z upływem czasu będzie się ono robić rzadkie i trzeba będzie dodawać więcej mąki, co nie wpłynie dobrze na smak i konsystencje ciasta. Będzie można nimi, tymi kluchami wybijać okna, a i ich smak pozostawi wiele do życzenia.
- test. Jeżeli chcesz sprawdzić, czy ciasto jest dobre, uformuj małą „piłeczkę”, wrzuć ją do gotującej się wody i gotuj, od wypłynięcia na powierzchnię około 3 – 4 minuty. Spróbuj. Jeżeli wyszła klucha dobra – to znaczy, ze ciasto zrobiłaś / łeś wyśmienite.
Uformuj wałek o średnicy
około 3-4 cm
i odkrawaj krążki o grubości 1-2
cm, tak, żeby po rozpłaszczeniu powstał placek wielkości
dłoni i grubości nie większej jak 1
cm. Na tenże placek połóż umytą, bez szypułki truskawkę,
zaklej kluskę i połóż na blacie obsypanym mąką. Tak przygotowane knedle wrzucaj
do gotującej się i osolonej wody (możesz do tej wody dodać łyżkę masła, żeby
zapobiec sklejaniu się klusek podczas gotowania), pamiętając, że kluski muszą
swobodnie pływać w garnku. Gotuj 3 – 4 minut od momentu wypłynięcia na
powierzchnię. Ugotowane wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na talerzu. Gotowe i
pyszne knedle możesz polać śmietaną, rozpuszczonym masłem lub masłem połączonym
z bułką tartą.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz