czwartek, 23 maja 2013

ZUPA POMIDOROWA



Zupa pomidorowa, to najlepsza zupa pod słońcem. Gotowana na tysiące sposobów i każda jest wyjątkowo wyjątkowa. 
Wszyscy lubimy tę zupę, a zwłaszcza nasze pociechy, choć nie znam dorosłego, który by pogardził pomidorówką. 
Rewelacyjna ze śmietaną i bez niej. 
Z dodatkiem zielonej natki pietruszki albo bazylii. Z makaronem, 
z ryżem z lanym ciastem, a nawet z rozbełtanym jajkiem lub samym żółtkiem. 
Dlatego dzisiaj wspólnie ugotujemy te zupę i będziemy się nią raczyć, 
a raczyć:)



 ZUPA POMIDOROWA


Składniki:

  • włoszczyzna
  • kawałek kurczaka (z którego można później zrobić potrawkę) lub kości mięsnych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • liść laurowy
  • koncentrat lub przecier pomidorowy
  • śmietana

Do garnka włóż obraną i umytą włoszczyznę oraz mięso lub kości. Dodaj ziele, liść i pieprz. Wszystko zagotuj i ugotuj, aż mięso i jarzyny będą miękkie. 
Odcedź. Jarzyny można oczywiście zjeść, a do wywaru dodaj koncentrat / przecier pomidorowy w ilości odpowiadającej Twojemu smakowi. Zagotuj. 
Można dodać śmietanę i posypać zieloną natką pietruszki, ewentualnie bazylią. Świetnymi dodatkami do zupy jest ryż, makaron, lane ciast, kluski kładzione lub żółtko / jajko rozbełtane. 
I to wszystko! Nie pozostało mi nic innego, jak życzyć Ci smacznego :)

A w następnym poście będziemy razem robić potrawkę z kurczaka, 
w której to potrawce wykorzystamy resztę bulionu i kawałki kurczaka, na którym gotowana była baza do zupy pomidorowej. Już teraz bardzo Cię zachęcam do zrobienia ze mną tej pysznej potrawy, jaką jest potrawka :)