DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ - PYSZNA I PROSTA
Składniki:
- 10 dag drożdży
- 250 ml mleka
- 25 dag masła
- 3 jaja
- 1/2 szklanki cukru (można dodać więcej, jak lubisz bardzo słodkie ciasta)
- 1 kg mąki tortowej
- olejek zapachowy, ja daję waniliowy
- szczypta soli
- kruszonka ze skórką pomarańczową
- mleko delikatnie podgrzej i dodaj do niego łyżkę cukru oraz drożdże. Dokładnie wymieszaj i odstaw w cieple miejsce, niech podwoi swoją objętość
- w misce ubij jaja z cukrem, solą i olejkiem zapachowym
- kiedy zaczyn urośnie, dodawaj cały czas mieszając na przemian stopione masło i mąkę. Ciasto urabiaj tak długo, aż będzie gładkie, jednolite, będą się pojawiać pęcherzyki powietrza pod palcami, a miska będzie zupełnie czysta po wyjęciu z niej ciasta. Pamiętaj, że ciasto drożdżowe im dłużej ubijane, tym będzie pulchniejsze i delikatniejsze
- tak przygotowane ciasto włóż do formy, blachy, posyp kruszonką wymieszaną ze skórką pomarańczową i możesz wstawić od razu do nagrzanego piekarnika, a możesz przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Piecz w piekarnika nagrzanym do temperatury 170 stopni około 50 - 60 minut, pamiętając o teście suchego patyczka
S M A C Z N E G O !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz