ŁAMANIEC
Dzisiaj zaprezentuję Ci kolejną odsłonę mieszanki ciasta drożdżowego z masą makową z dodatkiem mleka
Potrzebujesz
- ciasto drożdżowe
- masę makową
- 1 litr mleka
- rodzynki około 25 dag
- cukier dla lubiących bardzo słodkie desery
- ciasto drożdżowe podziel na dwie części i wyłóż nimi dwie "piekarnikowe" blachy, tak żeby powstały dwa cienkie placki
- wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na około 30 - 40 minut, pamiętając o teście suchego patyczka
- kiedy ciasto trochę przestygnie, pokrój je na długie paski, a następnie niedbale połam je na mniejsze kawałki. Drożdżową kostkę włóż do siatki lnianej lub zawiń w ściereczkę lnianą albo bawełnianą i powieś w chłodnym miejscu, niech wyschnie. Im dłużej będzie schło, tym więcej wchłonie mleka i łamaniec będzie bardziej puszysty i wilgotny.
- w garnku zagotuj mleko i dodaj do niego masę makową, 1/2 porcji - im więcej masy, tym lepszy łamaniec
- Zagotuj, dodaj, jeżeli lubisz słodkości cukier
- Wysuszone ciasto drożdżowe wyłóż do miski (najlepiej, kiedy będzie to miska przeźroczysta, na stole będzie wyglądać bardziej efektownie) i zalej częścią masy mleczno-makowej, tak, żeby ciasto wchłonęło mleko. Następnie ułóż kolejną warstwę ciasta, polej masą i tak do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna być masa, którą obficie posyp rodzynkami. Przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Jeżeli wyda Ci się, że danie jest mało wilgotne, czyli zbyt suche - zalej ugotowanym mlekiem. Mleko musi być ugotowane, żeby deser nie skwaśniał od razu.
S m a c z n e g o!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz