Myślę, iż zbędne będzie zbyt długie rozpisywanie się nad tym pysznym "COSIEM". Sam tytuł jest już smakowity TARTA JABŁKOWA Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI z dodatkiem pysznego kremu budyniowego. Zapraszam:)
TARTA JABŁKOWA Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI
ciasto
- 15 dag mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dag cukru
- 1 żółtko
- 10 dag schłodzonego ciasta
- szczypta soli
- Na stolnicę wysyp przesiana mąkę, dodaj proszek do pieczenia i cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj
- Zrób po środku dziurkę i włóż do niej żółtko, wymieszaj nożem i dodaj schłodzone masło. Wszystkie składniki krój nożem tak długo, aż zaczną się ze sobą łączyć, dodaj szczyptę soli.
- Kiedy składniki zaczną się ze sobą łączyć zagniataj ciasto rękami, nie przetrzymując w nich ciasta, żeby zbytnio nie ogrzać ciasta.
- Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na stolnicy posypanej niewielką ilością mąki i wyłóż ciastem tortownicę formując brzeg o wysokości ok. 2 cm. Podźgaj placek widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 10 minut
- 5 jabłek
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny
- 5 dag płatków migdałów
- dżem kwaskowy - porzeczkowy, truskawkowy, żurawinowy, borówkowy (smak wg uznania)
- budyń waniliowy
- 1,5 szklanki mleka
- Jabłka umyj, osusz, przekrój na pół, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne. Każdą z połówek delikatnie ponacinaj w poprzek nożem, pozostawiając delikatne "rowki".
- Tak przygotowane jabłka ułóż w naczyniu rowkami do góry i skrop sokiem z cytryny
- Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzuć migdały i upraż je z obu stron na złocisty kolor
- Ugotuj budyń wg przepisu na opakowanie zmniejszając ilość mleka z 2 szklanek na 1,5 szklanki.
Schłodzone ciasto wyłóż na talerz, całość polej kolejnym dżemem / konfiturami przepuszczonymi prze sitko, żeby były bardziej "lejące".
Tak przygotowaną tartę posyp uprażonymi migdałami i...
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz