Dzisiaj wykorzystamy mięso pieczone, którym nie najemy się zbytnio samym w sobie, bo zostało go mało, a szkoda wyrzucić. Zaglądnę do spiżarni i upichcimy coś pysznego:)
PRZEGLĄD LODÓWKI # 1
Składniki:
- resztki mięsa pieczonego z sosem
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosdnku
- 50 dag pieczarek
- 2 pomidory świeże lub pomidory w puszcze
- papryka o dowolnym kolorze
- 2 łyżki ketchupu
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku konserwowego lub mrożonego
- zioła, jakie lubisz, ale takie, które będą współgrać z przyprawami użytymi do pieczenia mięsa
- 1 opakowanie soczewicy czerwonej
- Na patelnię wlej resztki sosu lub z jego braku oliwę z oliwek lub olej.
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Wrzuć na rozgrzany sos / olej. Podsmaż
- Pieczarki umyj, obierz i drobno pokrój, dodaj do podsmażonej cebuli z czosnkiem
- Dodaj również umyte i pokrojone pomidory oraz umytą, pozbawioną gniazda nasiennego paprykę, pokrojoną w kostkę.
- Jeżeli wyda Ci się, że to co jest na patelni jest zbyt suche, a może tak się zdarzyć, jeżeli użyjesz świeżych pomidorów, dodaj trochę ketchupu.
- Następnie dodaj osączone kukurydzę i groszek
- Teraz przyszła pora na doprawienie naszej "bajaderki". Mianowicie można użyć tu ulubionych ziół i przypraw pamiętając, żeby nie kolidowały one smakiem z ziołami, które użyte były do mięsa pieczonego. Pozwól, na małym ogniu "przegryźć" się tym wszystkim smakom, a w tym czasie ugotuj soczewicę.
- Przesyp soczewicę na sitko i bardzo dokładnie ją opłucz w zimnej wodzie tak, żeby woda po płukaniu była czysta. Przełóż soczewicę do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj usuwając "szum", białą pianę, która pojawi się na powierzchni wody podczas gotowania. Kiedy woda zagotuje się, w zależności od tego, jaką soczewicę lubisz - bardzo miękką, miękką, czy al dente - opłucz zimną wodą i przecedź.
- Ugotowaną soczewicę przełóż na talerz, na niej ułóż pyszny, aromatyczny i kolorowy sos z resztek, posyp zieloną natką pietruszki umytą, osuszoną i posiekaną.
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz