Dzisiaj zaproponuję Ci kolejne pyszne, zapiekane pod kołderką sera, danie, a mianowicie kolejna odsłona kurczaka, a właściwie jego piersi. Zapraszam, bo warto, gdyż pyszne to danie jest. A najlepszą, dla mnie rekomendacją jest opinia mojego Synka, któremu dogodzić kulinarnie nie jest wcale tak prosto, a On zajada się tym kurakiem, aż Mu się uszy, i nie tylko uszy, trzęsą.
Zapraszam:)
ZAPIEKNAY KURCZAK W OLIWKACH
Składniki:
- 10 dag masła
- ok. 60 dag piersi kurzych, albo dowolnej cześć kurczaka bez kości
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 3 łyżki sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach
- 1 łyżka mąki (mąkę można ominąć)
- 1 szklanka słodkiej śmietany
- sól i pieprz do smaku
- Na dobrze rozgrzaną patelnię włóż masło i na nim ułóż mięso pokrojone w kostkę o boku około 2 cm, oprószone solą i pieprzem.
- Podsmażone mięso przecedź i uzyskany sos wylej na patelnię.
- Oliwki pokrój w półtalarki i podduś je na sosie z mięsa. Następnie dodaj starty ser żółty. Wszystko można posypać mąką. Piszę można, bo nie jest to obligatoryjne. Podsmażaj mieszając do uzyskania jednolitej masy.
- Do masy serowo-oliwkowej dodaj śmietanę, a żeby się nie zważyła, to wymieszaj ją z niewielką ilością soli. Całość dokładnie wymieszaj.
- Mięso wyłóż do naczynia, w którym będziesz zapiekać, polej to sosem serowym i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni na około 15 minut.
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz