piątek, 24 kwietnia 2015

GOFRY



Gofry, gofry, gofrunie! Najlepiej smakują wiosną i latem w słońcu, z bitą śmietaną i sezonowymi owocami, ale wiem, że są amatorzy gofrów z cukrem pudrem tylko.
Dzisiaj zaproponuję Ci zrobienie pysznych, delikatnych, chrupiących i wspaniałych gofrów z nadzieją, że mój przepis przypadnie Ci do gustu. Większość przepisów zawiera w sobie proszek do pieczenia. Moja receptura opiera się na bąbelkach z wody gazowanej i ubitej piany z białek. Takie gofry najlepsze są, kiedy będziemy je pochłaniać tuż po usmażeniu, wtedy są kruche. Po jakimś czasie miękną i choć nie tracą na smaku,
to ich struktura pozostawia wiele do życzenia.
Także smażymy, wykładamy na nie to, co mamy wyłożyć i z wielkim smakiem zajadamy.
Zapraszam!


GOFRY
(przepis na 11 sztuk)
Składniki:
  • 250 g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • ok. 40 - 50 g cukru
  • 250ml mleka
  • 2 jaja
  • 50g stopionego masła
  • 250 ml mocno gazowanej wody (można też dodać lemoniady, a do wersji wytrawnej gofrów - piwa) 

 przygotowanie

1. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, cukier i mleko. Dokładnie wymieszaj tak, żeby powstała jednolita,
    bez grudkowa masa.
2. Dodaj żółtka i stopione, ale chłodne masło. Znowu bardzo dokładnie wymieszaj
3. Białka ubij na sztywną masę
4. Do ciasta dodaj wodę gazowaną, wymieszaj dokładnie
5. ...oraz ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką tak, żeby białka nie straciły swojej struktury
6. Tak przygotowane ciasto przykryj i odstaw na 1 godzinę, żeby odpoczęło ciast i Ty przy okazji też
7. Wypoczęte, jednolite i gęste ciasto wylej na rozgrzane formy do gofrów
8. ...i usmaż na złocisty kolor. I Twoje pyszne gofry są gotowe.









A tak wyglądają moje "doprawione" gofry:)






Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję gofry, zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i 


S m a c z n e g o !