Dzisiaj zaproponuję Ci wspaniałą zapiekankę z pomidorów, makaronu i mięsa mielonego. Pomidory, te aromatyczne, pachnące słońcem pomału już się kończą, więc trzeba jeszcze wykorzystywać te dobrodziejstwa Matki Ziemi. Zapraszam:)
ZAPIEKANE POMIDORY W MAKARONIE Z MIĘSEM
Składniki:
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek do smażenia
- 40 dag mięsa mielonego, najlepiej wołowo - wieprzowego
- 1 duża cebula
- 1 łyżka słodkiej papryki
- pieprz i sól
- 8 dorodnych pomidorów
- 25 dag makaronu ugotowanego al dente
- masło do wysmarowania naczynia
Składniki:
- 1,5 szklanki (375ml) mleka
- ok. 6 dag sera żółtego startego na dużych oczkach
- gałka muszkatołowa świeżo starta
- sól i pieprz
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Rondelek opłucz wodą (żeby mleko się nie przypaliło) i zagotuj w nim, tym rondelku mleko
- Do gotującego mleka włóż ser żółty, dokładnie wymieszaj
- Gałkę muszkatołową zetrzyj na tarce, dodaj do mleka z serem, dokładnie zamieszaj doprawiając do smaku solą i pieprzem
- Do mąki ziemniaczanej wlej troszeczkę wody, zamieszaj i małą stróżką dolewaj do soku cały czas mieszając na wolnym ogniu
przygotowanie
- Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej olej lub oliwę z oliwek i delikatnie podsmaż mięso.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i dodaj do mięsa
- Przypraw słodką papryką, solem i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj
- Pomidory umyj, natnij delikatnie na wierzchu "na krzyż", zalej wrzątkiem i obierz ze skórki wyjmując pozostałość po opuszki, tzw. "pypcie"
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wyłóż 1/2 ugotowanego makaronu, wyłóż nań podsmażone mięso, a na nie ułóż pomidory
- Pozostałym makaronem "otul" pomidory z każdej strony
- Całość polej sosem tak, żeby pomidory figlarnie wystawały na powierzchni
- I ostatnia rzecz, którą można pominąć. Możesz posypać odrobiną mąki i obłożyć kilkoma plasterkami masła. Wizualnie będzie to wyglądać jak kruszonka, ale smaku nie zmieni
- Tak wypełnione naczynie z zapiekanką wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 stopni na 30 minut.
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz