sobota, 4 stycznia 2014

SERNIK


 Ile gospodyń, tyle przepisów na sernik i każdy wyśmienity, i każdy smakowity.
Przygotowywane, serniki, na różne sposoby i pieczone i na zimno i gotowane na parze. Co one, te serniki, mają w sobie, że są takie pyszne i, że tak bardzo je lubimy.
Dzisiaj podzielę się z Tobą przepisem, który w mojej kuchni gości od kilkunastu, a może dłużej, lat i za każdym razem wychodzi wspaniale!










 
SERNIK
Składniki:
  •  20 dag masła
  • 1 szklanka cukru, polecam mniej
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 jajek
  • 3-4 łyżki czubate bułki tartej
  • 1 budyń waniliowy
  • skórka z jednej cytryny
  • 1 kg twarożku albo w wiaderku, albo zwykły, przepuszczony 3 krotnie przez maszynkę do mielenia mięsa
  • bakalie rodzynki, skóra pomarańczowa
Przygotowanie 
Miękkie masło trzeba "rozpuszyć" mikserem.
Do  miękkiego masła dodaj cukier i cukier waniliowy.
Ubij na puszystą masę.
Żółtka oddziel od białek i, cały czas mieszając, dodawaj żółtka do masy maślanej, aż powstanie jednolita, prawie biała i gładka masa.
Kiedy uzyskasz piękną masę, dodawaj, cały czas mieszając,
bułkę tartą, budyń i skórkę z cytryny. 
Cytrynę uprzednio dokładnie umyj szczoteczką, potem zalej wrzątkiem i zetrzyj na tarce tylko tę żółtą część skórki.
To białe jest gorzkie !
Cały czas mieszając dodawaj po łyżce twarożku. 
Białka ubij na sztywną masę i do niej, po jednej łyżce, dodawaj masę serową mieszając wolno, ale stanowczo i energicznie.
Na końcu dodaj bakalie. Wszystko wymieszaj dokładnie.
Przełóż do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 60 - 75 minut.
Wierzch ciasta powinien być przyjemnie brązowy.
Kiedy ciasto się upiecze, pozostaw je w uchylonym delikatnie piekarniku. Niech w tym ciepełku stygnie powoli. Zapobiegniesz w ten sposób nadmiernemu opadnięciu sernika.
Najlepszy jest, sernik, na następnym dzień.
Można podawać polany czekoladą - P Y C H A :)))

Jak ja przygotowuję to pyszne ciasto - zapraszam do obejrzenia materiału video, życząc miłego odbioru:)))

S m a c z n e g o:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz