wtorek, 12 listopada 2013

PIECZONE UDŹCE Z INDYKA




Przyszła zimna pora roku, pora roku, która zachęca nas do sięgania po te bardziej treściwe posiłki. Dzisiaj zaprezentuję Ci pieczeń z udźców indyczych. Proste i nieskomplikowane, ale też danie, którego nie powstydzi się żadna szanująca się gospodyni. Danie nadaje się na codzienny obiad,
ale postawione w pięknym półmisku na stole świątecznym, też nie przyniesie wstydu, wręcz przeciwnie. Wspaniale komponuje się z żurawiną lub borówką. Ziemniaki lub wszelkiego rodzaju kluski i ryż też są wspaniałym dodatkiem do tej pieczeni. mam nadzieję, że choć raz spróbujesz tę pyszną pyszność zrobić i spokojna jestem, że na jednym razie się nie skończy. Zapraszam:)))



UDŹCE Z INDYKA
Składniki:
  • udźce indycze z kością
  • czosnek
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie
  • kilka płatków masła
przygotowanie

1. Udźce  dokładnie umyj i osusz
2. W miseczce rozetrzyj dokładnie sól i czosnek przepuszczony przez praskę i natrzyj skrupulatnie mięso. Posyp ziołami prowansalskimi i obłóż kilkoma cieniutkimi plastrami masła. Przykryj i wstaw do lodówki na noc.
3. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 1,5 godziny pod przykryciem, a następnie 15 minut bez przykrycia, żeby skórka się pięknie zrumieniła.

S m a c z n e g o !!