Tarty - proste danie, a jakże smakowite w każdym wydaniu. Charakteryzują się małą ilością pysznego ciasta
i dużą ilością "farszu", "nadzienia", "wypełnienia" (nazewnictwo dowolne).
Dziś zapraszam Cię w podróż pomidorowo- serową urozmaiconą aromatem świeżych ziół:)
A zatem zapraszam do zrobienia wspólnie tej smacznej tarty:)))
TARTA POMIDOROWA
Składniki:
Ciasto
- 25 dag mąki
- 12,5 dag zimnego masła
- szczypta soli
- około 1 kg nasion strączkowy (do "obciążenia")
- około 70 dag pomidorów
- 3 jaja
- 4 łyżki gęstej śmietany
- świeżo posiekane zioła (można je zastąpić suszonymi) - rozmaryn, cząber, bazylia, majeranek, tymianek
- około 25 dag żółtego sera, może też być mozarella
- około 5 dag masła
- pieprz, sól
- kilka listków bazylii do dekoracji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz