piątek, 20 września 2013

TARTA POMIDOROWA, Jak zrobić tartę pomidorową? | Magdalenkowe Frykasy



Tarty - proste danie, a jakże smakowite w każdym wydaniu. Charakteryzują się małą ilością pysznego ciasta
i dużą ilością "farszu", "nadzienia", "wypełnienia" (nazewnictwo dowolne).
Dziś zapraszam Cię w podróż pomidorowo- serową urozmaiconą aromatem świeżych ziół:)
A zatem zapraszam do zrobienia wspólnie tej smacznej tarty:)))





 TARTA POMIDOROWA

Składniki:

Ciasto
  • 25 dag mąki
  • 12,5 dag zimnego masła
  • szczypta soli
  • około 1 kg nasion strączkowy (do "obciążenia")
Wypełnienie tarty
  • około 70 dag pomidorów
  • 3 jaja
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • świeżo posiekane zioła (można je zastąpić suszonymi) - rozmaryn, cząber, bazylia, majeranek, tymianek
  • około 25 dag żółtego sera, może też być mozarella
  • około 5 dag masła
  • pieprz, sól
  • kilka listków bazylii do dekoracji
A jak wykonać tę pysznościowo pyszną potrawę - zapraszam na pokaz video:)))