środa, 22 maja 2013

SPAGHETTI ZIELONE - SZPINAKOWE


Kolejny przepis na pyszne danie, rewelacyjne na majowe upały. 
Szybkie, tanie, smakowite..zdrowe, bo szpinakowe, a jak popić czerwonym winem??? Bajka:)







Spaghetti zielone - szpinakowe

Składniki:
  • makaron spaghetti
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku liściastego lub rozdrobnionego ewentualnie świeżego
  • 100 g sera pleśniowego typu lazur
  • czosnek - ilość wg uznania
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • żółty ser, najlepszy parmezan
Makaron ugotuj al dente.
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek i podsmaż na niej posiekany czosnek.
Uwaga! Czosnek posiekany, nie przepuszczony przez praskę, żeby się nie przypalił, czosnek.
Kiedy czosnek lekko się podrumieni, dodaj do niego pokrojony ser pleśniowy 
i cały czas mieszając rozpuść go na patelni.
Kiedy uzyskasz jednolitą masę, dodaj odciśnięty z wody szpinak 
i dokładnie wymieszaj.
Wyłóż makaron na talerz, na niego wyłóż słuszną porcję szpinaku, posyp parmezanem i....
Smacznego!