Deser wymyślony przez Włochów, mistrzów w smakach romantycznych. Sama nazwa TIRAMISU - PODERWIJ MNIE wskazuje na rodzaj przysmaku. Uwodzicielsko - kusicielski. Ostatnio ktoś mi powiedział, że to jest japoński przysmak, przynajmniej tak mu brzmi nazwa. Uśmiałam się nieludzko:)
TIRAMISU
Składniki:
- szklanka mocne kawy
- 60 ml alkoholu (amaretto, porto, rum, koniak, likier migdałowy
- 3 jaja (3 żółtka i 2 białka)
- 1/3 szklanki cukru
- biszkopty, ilość uzależniona od wielkości naczynia
- 250g serka mascarpone
- szczypta soli
- kakao / gorzka czekolada
- zaparz mocną kawę. Możesz to zrobić w ekspresie, ale możesz również wykorzystać kawę rozpuszczalną. Odstaw do wystygnięcia
- żółtka z cukrem ubij do białości
- do ostudzonej kawy dodaj alkohol, wymieszaj
- biszkopty bardzo delikatnie zanurz w kawie i ułóż w naczyniu, w którym będziesz podawać deser i nie przejmuj się lukami w warstwie, wypełnisz je masą. Delikatnie trzeba je zamoczyć, dlatego, że biszkopty wchłaniają również nadmierną ilość "płynu" z kremu
- do ubitych żółtek z cukrem dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj
- 2 białka ze szczyptą soli ubij na sztywna pianę, dodaj do żółtek z serkiem i bardzo delikatnie wymieszaj, żeby nie zepsuć struktury ubitego białka
- tak przygotowaną masą / kremem przykryj biszkopty. I tu drobna uwaga. Tiramisu można układać warstwami,. czyli biszkopt | krem | biszkopt | krem, tak, żeby krem był na wierzchu.
- Tak przygotowany deser posyp kakao lub startą gorzką czekoladą
S m a c z n e g o!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz