Kolejna potrawa, którą uwielbiamy. Z różnymi farszami,
różnie robione, różnie zawijane…zawsze smakują wyśmienicie.
Wykorzystując te pyszne naleśniki, podawane w odpowiedni,
czyli piękny i samkowity sposób, mogą uchodzić, a właściwie nie mogą, tylko
uchodzą za delicje świata. Zrobić pyszne naleśniki to nie jest taka prosta
sprawa.
O jednym trzeba pamiętać – patelnia, na której będziesz
smażyć naleśniki, musi być bardzo dobrze rozgrzana. I jeżeli nie uda Ci się
pierwszy naleśnik, to znaczy, że była ona, patelnia, za zimna. Następne wyjdą
już wspaniale!!!
KROKIETY
Składniki:
Farsz
- 1 duża cebula
- czerwona papryka
- około 15 dag pieczarek
- mięso (np.po pyzach)
- czosnek
- sól i pieprz
- około 1 łyżki przecieru pomidorowego
- pęczek zielonej natki pietruszki
- olej
Naleśniki
- 2 jaja
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masłą
- 2 łyżeczki soli
- Szczypta kurkumy (dla koloru)
- około 25 dag mąki pszennej
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na dobrze
rozgrzanym oleju.
Czerwoną paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w drobną
kostkę i dodaj do podsmażonej już cebuli.
Pieczarki obierz, opłucz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do
całości.
Delikatnie wszystko podsmaż i dodaj do tego mięso. Mięso
ugotowane z włoszczyzną, zielem angielskim, liściem bobkowym, solą i pieprzem,
przepuszczone przez maszynkę do mielenia mięsa. Może to być oczywiście resztka
farszu po pyzach.
Jeżeli farsz wyda Ci się zbyt suchy, dodaj trochę oleju, a
jak masz, to bulionu z mięsa.
Na końcu dodaj 1 łyżkę przecieru pomidorowego, wymieszaj i
odstaw do wystygnięcia.
A teraz zrobimy ciasto na naleśniki.
Do miski wbij jaja, dodaj wodę, mleko i wszystko bardzo
dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolita, gładką masę z ogromną ilością
bąbelków powietrza. Pamiętaj, że im więcej tych bąbelków, tym delikatniejsze ciasto.
Do całości dodaj roztopione masło i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj
szczyptę kurkumy. Na końcu, cały czas mieszając dodawaj łyżkami mąkę.
I tak dobrze wyrobione ciasto wlewaj delikatnie na bardzo,
bardzo dobrze rozgrzaną patelnię, delikatnie posmarowaną (np. pędzelkiem)
olejem. Smaż z obu stron, wyłóż, na gotowy już naleśnik farsz, zawiń i przed
podaniem podsmaż na patelni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz