Gołąbki – dziwna nazwa, wydawałoby się, jak na farsz mięsno
ryżowy zawijany w liść kapusty. Ale nie dałam za wygraną i wyszperałam w
literaturze, skąd wzięła się ta nazwa. Otóż w źródłach, w których szperałam
wyczytałam, iż pierwowzorem tego dania, były, faktycznie gołębie, ale te
gołębie były faszerowane kapustą, potem zawijane w kapustę. I to były dania
wykwintne, podawane na dworach. A bogaci inaczej chcąc raczyć swoje
podniebienia „pańskimi” potrawami w liście kapusty zawijali kaszę i ziemniaki,
dodając nędzne kawałki mięsa, jeżeli w ogóle je mieli. Z wiekiem to danie
ewaluowało i w wyniku tej ewaluacji powstały nasze, polskie gołąbki. Pychotki
nad pychotami.
GOŁĄBKI
Składniki:
- 1 duża biała kapusta
- 200 g lub 2 torebki ugotowanego ryżu
- 1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 duża cebula
- 1 jajo
- sól i pieprz
- czosnek opcjonalnie
- 1 pęczek natki pietruszki opcjonalnie
- około 1 litra bulionu (skrzydełka lub szkielet kurzy, włoszczyzna, ziele angielskie, liść bobkowy, sól i pieprz – wszystkie składniki zagotuj i bulion jest gotowy)
- 2 duże czubate łyżki przecieru pomidorowego.
Wierzchnie liście kapusty usuń, wydrąż głąb i wlej w miejsce
po głąbie wrzącą wodę. Tej wody powinno być tyle, żeby cała kapusta była
przykryta. Odstaw na około 10 minut, a w tym czasie przygotuj farsz.
Ugotowany ryż połącz z mięsem mielonym. Cebulę obierz i
pokrój w drobną kostkę dodaj do mięsa. Wbij jajko i dopraw solą i pieprzem.
Jeżeli lubisz czosnek – dodaj go do farszu. Wszystkie składniki dobrze
wymieszaj dodają posiekaną natkę pietruszki. Farsz jest już gotowy.
W wyniku „obróbki termicznej” liście kapusty zmiękły i
delikatnie po jednej sztuce, nie uszkadzając ich zdejmuj z kapusty. Farsz
układaj na liściu, zawiń. Naczynie, w którym będziesz te gołąbki zapiekać wyłóż
liśćmi kapusty, na nich ułóż gotowe gołąbki.
Bulion wymieszaj z przecierem pomidorowym i gotowym sosem
polej gołąbki.
Piecz w piekarniku podgrzanym do temperatury 180 stopni 1,5- 2 godzin. Gołąbki można jeść same, ale
wiem, że są amatorzy jedzenia tych pyszności z pieczywem lub gotowanymi
ziemniakami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz