poniedziałek, 23 września 2013

TARTA ZE ŚLIWKAMI

Zapraszam dzisiaj na tartę ze śliwkami. Pyszny deser i, w dodatku, z kruszonką !
A jak wiem, kruszonkę lubią wszyscy, no dobra, prawie wszyscy :)
Tarta charakteryzuje się tym, że na małej ilości ciasta jest dużo "nadzienia" bez względu na to, czy jest to tarta wytrawna, czy słodka. Może dlatego to danie jest takie popularne wśród nas, bo przecież wszyscy się "odchudzamy" na potęgę!
Dosyć pisania. Zapraszam Cię do kuchni :)





TARTA ŚLIWKOWA

Składniki:
Ciasto (na dwie tarty):
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 dag rozpuszczonego masła
  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
Jeżeli robisz jedną tartę - połowę ciasta możesz zamrozić uprzednio zawinąwszy szczelnie, w folię spożywczą.
A jak zrobić TARTĘ - sięgnij do filmiku, proszę, tam cały instruktaż jest :)))