poniedziałek, 20 maja 2013

SPAGHETTI a la MAGDALENKOWE FRYKASY

...to potrawa smakowita, pyszna, prosta i ...tania:)
Moje spaghetti składa się z makaronu, dwóch sosów - czerwonego i zielonego 
i oba te sosy w połączeniu stanowią taką poezję smaku, że yhmmmm...
I, w skrytości ducha mam nadzieję, że Tobie również będzie ono, to spaghetti, smakowało:)




Spaghetti a la Magdalenkowe Frykasy

 Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
Sos czerwony
  • oliwa z oliwek
  • 1 duża / 2 małe cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • kilka czarnych oliwek
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
Sos zielony
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • kilka ząbków czosnku (ilość wg uznania)
  • kilka kropel soku z cytryny
  • około 1 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek, drobno posiekaną cebulę 
i drobno posiekany czosnek.
UWAGA! Czosnek musi być posiekany, bo przepuszczony prze praskę łatwo 
i szybko się przypali. 
Kiedy cebula i czosnek podsmażą się i staną się przeźroczyste, dodaj zawartość 1 puszki pomidorów bez skórki, uprzednio pokrój je, proszę.
Czarne oliwki również pokrojone dodaj do całość i dolej wino, zmniejsz temperaturę i na wolniutkim ogniu zredukuj sos. Dopraw solą i pieprzem.
Pęczek bazylii umyj i same liście zmiksuj dodając kilka kropel cytryny i oliwy 
z oliwek nie zapominając o soli i pieprzu.
Makaron ugotowany  al dente wyłóż na talerz, fikuśnie i z fantazją polej go obydwoma sosami. 




Smacznego!