...to potrawa smakowita, pyszna, prosta i ...tania:)
Moje spaghetti składa się z makaronu, dwóch sosów - czerwonego i zielonego
i oba te sosy w połączeniu stanowią taką poezję smaku, że yhmmmm...
I, w skrytości ducha mam nadzieję, że Tobie również będzie ono, to spaghetti, smakowało:)
Spaghetti a la Magdalenkowe Frykasy
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
Sos czerwony
- oliwa z oliwek
- 1 duża / 2 małe cebule
- kilka ząbków czosnku
- 1 puszka pomidorów bez skóry
- kilka czarnych oliwek
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 pęczek świeżej bazylii
- kilka ząbków czosnku (ilość wg uznania)
- kilka kropel soku z cytryny
- około 1 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek, drobno posiekaną cebulę
i drobno posiekany czosnek.
UWAGA! Czosnek musi być posiekany, bo przepuszczony prze praskę łatwo
i szybko się przypali.
Kiedy cebula i czosnek podsmażą się i staną się przeźroczyste, dodaj zawartość 1 puszki pomidorów bez skórki, uprzednio pokrój je, proszę.
Czarne oliwki również pokrojone dodaj do całość i dolej wino, zmniejsz temperaturę i na wolniutkim ogniu zredukuj sos. Dopraw solą i pieprzem.
Pęczek bazylii umyj i same liście zmiksuj dodając kilka kropel cytryny i oliwy
z oliwek nie zapominając o soli i pieprzu.
Makaron ugotowany al dente wyłóż na talerz, fikuśnie i z fantazją polej go obydwoma sosami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz