ŚLEDŹ W ŚMIETANIE Z ZIEMNIAKAMI
Składniki:
- kilka płatów matiasów (ja liczę 2 na osobę, jeżeli traktuję to danie jako danie obiadowe)
- 1 litr mleka lub wody gazowanej
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 400 ml gęstej śmietany
- sól, pieprz i cukier do smaku
- matiasy dokładnie umyj i zalej mlekiem lub wodą gazowaną. Odstaw na 1 godzinę
- cebulę obierz, posiekaj i zalej wrzątkiem
- jabłko umyj, osusz i ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach
- do śmietany dodaj jabłko, pieprz i cukier oraz odrobinę soli pamiętając, że śledzie są słone
- wymoczone matiasy wyjmij z mleka/wody, pokrój na kawałki dowolnej wielkości i ułóż w naczyniu, w którym będziesz je podawać
- zaparzoną, odcedzona i ost6udzoną cebulę dodaj do śmietany, wymieszaj i zalej śledzie. Przykryj i wstaw do lodówki na około 3 godziny
- Takie śledzie są rewelacyjne na przystawkę, ale też wyśmienicie zdadzą egzamin jako danie obiadowe podane z ziemniaczkami z wody
S m a c z n e g o!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz