Któż jej nie lubi? A święta bez tej pysznej masy, to nie święta;(
W następnych filmikach, przy okazji Świąt wigilijno - bożonarodzeniowych będzie wracać do tego przepisu, bo szczerze powiedziawszy nie znam lepszej receptury na to makowe nadzienie. I nie jest ono pyszne, bo moje, tylko jest moje, bo pyszne.
Dzisiaj pokażę Ci jak wykonać to cukiernicze cudeńko:)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhn-OV4RqJq2XnM6CZOorBiqkozISLCwmHMbpQX0VZSf9WvKFYRukUi2lwrCaQrrBaJmzp_jg0UiMpnmMJpvLTh_ydqg7Az8ER6mRllHU-H98PrEe7UX4uS_tq_-F-M6iU70Cjysvk9nV8/s280/mak-15.jpg)
MASA MAKOWA
Składniki:
- 40 dag maku
- 1 litr mleka
- 15 dag masła
- 200 ml miodu (może być sztuczny)
- 1 cukier wanilinowy
- 10 dag posiekanych orzechów
- 10 dag posiekanych migdałów
- 15 dag rodzynków namoczonych w rumie (moczenie minimum 6 godzin)
- 50 ml koniaku
- 4 żółtka
- Mak zalej gorącym mlekiem i, mieszając od czasu do czasu, gotuj na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie odcedź mak i pozostaw do wystudzenia. Następnie przepuść mak przez maszynkę do mielenia mięsa trzy razy.
- W rondlu rozpuść masło, dodaj miód i zmielony mak. Mieszaj, żeby się nie przypaliło. Wsyp cukier wanilinowy, orzechy i migdały drobno posiekane oraz odsączone z rumu rodzynki.
- Nie zapominając o mieszaniu pozostaw na wolnym ogniu około 15 minut. W trakcie mieszania zauważysz, jak masa gęstniej. Tak przygotowany mak z dodatkami pozostaw do wystygnięcia.
- Dodaj 4 żółtka i koniak, dokładnie wymieszaj. I w ten oto sposób wykonaliśmy wspólnie pyszną masę makową, którą będziemy wykorzystywać w następnych odcinkach.
W jaki sposób przygotować tę masę? Zapraszam na materiał video, życząc miłego odbioru i...
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz