Placki, racuchy…Yhmmm…
Te pierwsze na proszku do
pieczenia, te drugie na drożdżach. Obie wersje wyśmienicie doskonałe
z
wszelkimi owocami. A ponieważ jest sezon truskawkowy – racuchy truskawkowe –
rewelacyjna rewelacja:)
RACUCHY Z OWOCAMI
Składniki:
- ½ szklanka mleka
- 5 łyżek cukru
- 5 dag drożdży
- ½ kg mąki tortowej
- 3 jaja
- 1 cukier wanilinowy
- 5 dag masła
- Mleko podgrzej do temperatury pokojowej i dodaj do niego drożdże i 1 łyżkę cukru.
- Wszystko dokładnie wymieszaj tak, aby drożdże i cukier rozpuściły się.
- Odstaw w ciepłe miejsce, niech drożdże zaczną pracować.
- W tym czasie jajka ubij z 4 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym do białości, dodaj rozpuszczone, ale chłodne masło i cały czas mieszając dodawaj, po łyżce, mąkę. Kiedy zaczyn (drożdże) podwoi swoją objętość, dodaj do całości, dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15 – 20 minut.
- Niech sobie trochę, to ciasto, urośnie.
Jeżeli robisz racuchy z
jabłkami – jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w bardzo cienkie
plasterki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do urośniętego już
ciasta. Mieszaj dokładnie, ale delikatnie, i najlepiej ręką.
Na bardzo dobrze
rozgrzanym oleju układaj placki łyżką zanurzoną w wodzie. Smaż z obu stron na
gorącym, ale „wolnym” ogniu.
Jeżeli robisz placki z
truskawkami – to truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój w grube plasterki
i
nakładaj na placki, które już się smażą z jednej strony. Usmażone placki z
truskawkami polej sosem truskawkowym.
W obu przypadkach zjedz, obliż się, poklep się po brzuszku
i odpocznij – po takim „obżarstwie” (pardon) lepiej będzie brzmieć „łasuchowaniu”, należy się odpoczynek!
Jeżeli chcesz zobaczyć jak ja robię te drożdżowe cudeńka, zapraszam do obejrzenia materriału veideo życząc miłego odbioru i oczywiście
Jeżeli chcesz zobaczyć jak ja robię te drożdżowe cudeńka, zapraszam do obejrzenia materriału veideo życząc miłego odbioru i oczywiście
S m a c z a n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz