Jestem wielbicielką tradycyjnej kuchni polskiej, ale chętnie sięgam po przepisy innych narodów.
Mam nadzieję, że moim gotowaniem będę "zarażać", i że wspólnie będziemy świetnie się bawić:)
DO ROBOTYYY !!! :)
KATEGORIE
▼
niedziela, 2 listopada 2014
PESTO
Dzisiaj postanowiłam zrobić PESTO. Pyszną pastę, sos, które to pesto będziemy wykorzystywać do tworzenia różnych pyszności. Świetnie nadaje się jako dodatek do makaronu, mięs, ciasta drożdżowego. Pole do popisu jest ogromne, żeby wykorzystać to zielone cudo. Zapraszam:)
PESTO Składniki:
pęczek świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1, 2 łyżki soku z cytryny
garść orzeszków piniowych lub nerkowca
sól pieprz
przygotowanie
Bazylię dokładnie umyj i osusz. Listki wrzuć do miksera
Czosnek obierz, wyciśnij sok z cytryny i dodaj z oliwą do bazylii.
Wyciśnięty sok z cytryny oraz orzeszki również dodaj i to wszystko dokładnie zmiksuj.
Dopraw solą i pieprzem.
UWAGA !
Ilość czosnku i soku z cytryny jest kwestią smaku i Twoich kubków smakowych.
Orzeszki dadzą lepszy smak, jeżeli wcześniej uprażymy je na suchej patelni.
Jeżeli chcesz zobaczyć jak ja przygotowuję materiału video życząc miłego odbioru i oczywiście
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz