piątek, 22 listopada 2013

KOTLETY MIELONE



Kotlety mielone, yhmyyyy, któż ich nie lubi? Można je, te kotlety, przygotowywać z różnego mięsa, z mieszanego mięsa, a najlepsze są, kiedy doda się do nich mięso wieprzowe, wtedy są delikatne i wilgotne. Ale, jeżeli dodamy trochę bulionu, to te z kurczaka lub indyka też są zjadliwie zjadliwe.
Ponieważ często robię w domu kotlety mielone, to, żeby nie były zawsze takie same, dodaje różnego rodzaju zioła. I te świeże posiekane i te suszone. Przyprawy też są mile widziane, byleby tylko nie gotowe mieszanki, bo...przypominam..., że w tych gotowych mieszankach jest 70 - 80 % soli, która, jak wiesz, nie należy do najzdrowszej. Dzisiejsza moja wersja kotletów mielonych jest z dodatkiem posiekanych świeżych ziół. I zapewniam Cię, że są pysznie aromatycznie smaczne, Zapraszam.



KOTLETY MIELONE
Składniki:
  • około 1 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka namoczona w mleku lub wodzie
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • różne dodatki w postaci posiekanych ziół świeżych lub różniste przyprawy







 przygotowanie

1. Dokładnie odciśniętą bułkę z wody, obraną cebulę i czosnek wrzuć do miksera / malaksera i dokładnie
    zmiksuj. Robię to za pomocą tejże maszyny, żeby zapobiec rozlatywaniu się kotletów podczas smażenia.
2.Tradycyjne kotlety nie zawierają w sobie ziół, ale moja Rodzina lubi kotlety z różnymi ziołami i przyprawami.
    Urozmaicamy sobie kotlety dodając za każdym razem inne przyprawy i zieleninę.
    Zimą bardzo często dodaję zieloną pietruszkę, która zawiera dużo witaminy "C"
    i Tobie również polecam takie eksperymentowanie
3. Zmiksowaną bułkę z cebulą i czosnkiem wlej do miski, dodaj również zioła i przyprawy, jajko, sól oraz pieprz
    i wszystkie te składniki dokładnie mieszaj.
4. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej olej i ułóż uformowane kotlety.
    a) pierwszym, sposobem jest nakładanie dużą łyżką namoczoną uprzednio w wodzie
    b) drugim sposobem jest formowanie kotletów rękami uprzednio zwilżonymi dłońmi
5. Smaż kotlety z obu stron na brązowy kolor, tak, żeby w środku nie były surowe




Jeżeli chcesz zobaczyć jak ja przygotowuję te pyszne kotlety, zapraszam do obejrzenia materiału video życzą miłego odbioru i ...

S m a c z n e g o !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz