Jestem wielbicielką tradycyjnej kuchni polskiej, ale chętnie sięgam po przepisy innych narodów.
Mam nadzieję, że moim gotowaniem będę "zarażać", i że wspólnie będziemy świetnie się bawić:)
DO ROBOTYYY !!! :)
KATEGORIE
▼
sobota, 26 października 2013
Przyprawa BAHARAT, Jak zrobić? | Magdalenkowe Frykasy
Zawsze zachęcam do "kombinowania" w kuchni, do tworzenia własnych smaków i mieszanek, pamiętając, że te gotowe mieszanki zawierają w sobie 70 - 80 % soli. A sól jak wiemy to..."biała śmierć" obok cukru i mąki. Oprócz tego, że mieszanki zrobione własnoręcznie są zdrowsze, to dają nam wiele satysfakcji, że TO MOJE!!! Żaden producent nie jest w stanie w 100% trafić w nasze kubki smakowe, a my, znając własny organizm świetnie dopasujemy zioła.
BAHARAT Składniki:
1 część pieprzu ziarnistego
1 część kolendry
1 część kminu rzymskiego
1/2 części kardamonu
1/2 części cynamonu
1/2 gałki muszkatołowej
1/2 części goździków
Robiąc tę mieszankę, proszę pamiętać, że proporcje poszczególnych składników można zmieniać i dopasowywać do własnego smaku. Jak ja robię tę przyprawę - zapraszam na prezentację video życząc miłego odbioru i aromatycznych doznań :)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz