Bulion to ugotowany wywar
z jarzyn lub jarzyn i mięsa, dowolnego mięsa lub kości z niewielką ilością
mięsa. Wykorzystywany jest jako baza do zup i sosów. Niestety w dzisiejszych czasach
bardzo chętnie sięgamy po bulion w kostkach o różnych smakach, który, oprócz
nazwy, nie przypomina, w żadnej mierze prawdziwy, babciny bulion.
I tu mała uwaga!
Wielu z nas myli bulion z
rosołem. To profanacja i dla bulionu, i dla rosołu. Różnica? Do rosołu oprócz
pieprzu i soli nie dodajemy żadnych przypraw, a w bulionie jest i ziele angielskie,
i liść bobkowy, zwany również liściem laurowym. Oczywiście rosół również może
służyć za bazę do sosów i zup. Szczególnie na następny dzień, po jego
ugotowaniu (bo najlepszy jest w dniu ugotowania). Ale taki świeży, świeżutko
ugotowany najlepszy jest sam, samiuteńki z dodatkiem makaronu i zielonej natki
pietruszki.
A teraz, po wstępnie
zapraszam Cię do ugotowaniu bulionu:)
BULION
Składniki:
- kawałek dowolnego mięsa, np. szkielet po luzowaniu kurczaka, skrzydełka, szyja indycza, kość schabowa, kość cielęca, kawałek wołowiny, itd., itd….
- pęczek włoszczyzny
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kila liści bobkowych
- sól i pieprz
Mięso opłucz, i wsadź do
garnka z zimną wodą. Włoszczyznę umyj, obierz i dodaj do całości. Wrzuć
przyprawy. NIE SÓL! Wszystko to ugotuj do miękkości jarzyn i mięsa. Na końcu
dodaj sól.
Taki gotowy bulion można
zamrozić, żeby zawsze był pod ręką i żeby nie musieć korzystać z kostek
bulionowych.
Gratuluję ugotowałaś / łeś
właśnie pyszny, naturalny i zdrowy bulion:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz