Drożdżówki z jabłkiem już
upieczone, tera zajmiemy się tymi z twarożkiem. A ponieważ mamy sezon
truskawkowy – dodamy dla koloru i dla smaku truskawki. I mam przeogromną
nadzieję, że spróbujesz tego wypieku i, że będziesz, co najważniejsze, z niego
kontent.
DROŻDŻÓWKI
Z TWAROŻKIEM
Ciasto drożdżowe – kliknij mnie
Dodatki:
- ¼ kg twarożku półtłustego (na 9 sztuk)
- 1 cukier wanilinowy
- 1 jajko
- kruszonka – kliknij mnie
- kilka truskawek (opcjonalnie)
Ciasto drożdżowe już jest
gotowe. Podziel je na 18 części, jeżeli robisz z 1 kg mąki, a na 9 części,
jeżeli robisz z połowy ciasta. Uformuj każdy kawałek ciasta w gniazdka i ułóż
je na blasze wyłożonej pergaminem.
Jajko rozbełtaj i posmaruj
nim brzegi gniazdek. Resztę jajka razem z twarożkiem i z cukrem wanilinowym dokładnie
wymieszaj. Łyżeczką nakładaj twarożek do gniazdek ciasta, w środek wsadź truskawkę (lub
nie). Posyp kruszonką i wstaw do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś
30 – 40 minut, a ponieważ
piekarnik piekarnikowi nie równy, to do suchego patyczka.
I teraz w Twoim domu goszczą pyszne,
domowe, pachnące z twarożkiem i truskawką lub bez niej i Twojej osobistej roboty drożdżówki. I założę się, że w całym domu rozchodzi się zapach yhmmmmm.....Gratuluję Ci własnych drożdżówek i życzę smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz